Konijn – Dierenartspraktijk Krommenie – Krommenie

Dierenartspraktijk Krommenie

Header afbeelding

Openingstijden

Maandag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 19:00
Dinsdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Woensdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Donderdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Vrijdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00

Contactgegevens

Noorderhoofdstraat 24
1561 AV, Krommenie

Tel: 075 - 6281406
Email: info@dierenartsenpraktijkkrommenie.nl

telefonisch bereikbaar:
Ma t/m wo:
8.30-12.00 en 13.30-18.00
do:
8.30-12.00 en 13.30-18.00
vrij:
8.30-12.00 en 13.30-17.45

Wij werken uitsluitend op afspraak

 

 

Spoed

Voor spoed buiten openingstijden klik hier 

Gewijzigde openingstijden
Door omstandigheden komende woensdagen tot 18u
telefonisch bereikbaar tot 17u, uitsluitend voor spoed bereikbaar op nummer:
06-40420513. Na 18u kunt u bellen naar 020-7400600.

 

 

 

Konijn

Waarom en wanneer moet ik mijn konijn laten vaccineren?
Moet ik mijn konijn ontwormen?
Wanneer kan ik mijn konijn laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat geef ik mijn konijn te eten?
Is het erg als mijn konijn 1 dag niet eet?
Mag ik mijn konijn meenemen naar het buitenland?

 

 

 

Waarom en wanneer moet ik mijn konijn laten vaccineren?

Bij het konijn komen onder andere twee besmettelijke dodelijke virusziekten in Nederland voor. Ze kunnen door middel van contact met zieke wilde konijnen, maar ook via besmet hooi of groenvoer en stekende insecten overgebracht worden. Myxomatose kunt u onder andere herkennen aan weke bobbels in de huid van de kop en oog- en neusuitvloeiing. VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) gaat gepaard met hoge koorts, benauwdheid, bloedingen en zenuwstoornissen. Beide ziekten verlopen meestal dodelijk. Tegen deze ziekten (Myxomatose en VHS of VHD) kunt u uw konijn laten beschermen.

Vanaf 8 weken leeftijd kunnen konijnen gevaccineerd worden. Dwergkonijnen zijn gevoeliger voor het myxomatose vaccin en kunnen een vaccinatiereactie krijgen (dikte ter plaatse van de vaccinatie), daarom raden wij aan dwergkonijnen pas v.a. 12 weken te vaccineren. De meest geschikte tijd om te vaccineren is in het voorjaar, omdat konijnen in het voorjaar en in de zomer het grootste risico lopen geïnfecteerd te worden met Myxomatose. Het risico op VHS is het hele jaar aanwezig. De vaccinatie tegen VHS geeft 12 maanden bescherming; de vaccinatie tegen myxomatose ongeveer 6 maanden. Als uw konijn een verhoogd risico loopt op myxomatose, kan het verstandig zijn 2 x per jaar tegen myxomatose te vaccineren. Bespreek deze mogelijkheid met de dierenarts.

Link: http://www.konijnen.nl/

Hoe vaak moet ik mijn konijn ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij konijnen voor. Als uw konijn diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn konijn laten castreren of ‘steriliseren’?

Rammen kunnen gemiddeld vanaf 3 maanden al vruchtbaar zijn en kunnen net als katers sproeigedrag vertonen. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 12 weken gescheiden te houden. Om een ongewenst nestje en het territoriumgedrag te voorkomen, kunnen rammen vanaf 4 tot 5 maanden gecastreerd worden. Let erop dat ze 2 tot 4 weken na de castratie nog met succes een voedster kunnen dekken. Houdt rammen en voedsters gedurende deze tijd dus nog steeds apart!

Voedsters kunnen ook vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden al vruchtbaar zijn. En een voedster is ook direct na de bevalling weer vruchtbaar! Het is verstandig om voedsters jong (liefst vóór de leeftijd van 1 jaar) te castreren. Een voedster heeft naarmate ze ouder wordt namelijk een grotere kans op baarmoederproblemen. Door uw voedster te laten castreren, kunt u ook territoriumgedrag en schijnzwangerschap voorkomen.

Wat geef ik mijn konijn te eten ?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw konijn altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met onze kliniek en een afspraak te maken.
Het beste kunt u uw konijn een basis van onbeperkt vers hooi (of gras) geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw konijn zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw konijn. Verder mag u uw konijn een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer en verse kruiden geven. Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Een konijn kunt u beter geen peulvruchten, aardappelen, uien of prei geven. Fruit en brood mag u wel geven, maar beperkt. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Is het erg als mijn konijn 1 dag niet eet?

Ja, konijnen moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; het konijn komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten. Daarom mag een konijn ook niet vasten voor een narcose. Dus als uw konijn een dag niet eet en/of geen keutels produceert, is het verstandig te bellen met de dierenarts voor een afspraak.

Mag ik mijn konijn meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden. Er zijn nog geen afspraken binnen de EU gemaakt zoals bij honden, katten en fretten. In veel gevallen is het voldoende in bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort met hierin een door de dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring. Voor specifieke informatie kunt u het beste informeren bij de ambassade van het land van bestemming.

Bron: http://www.dierenkliniekoudenoord.nl/