Dierenartspraktijk Krommenie

Header afbeelding

Openingstijden

Maandag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 19:00
Dinsdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Woensdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Donderdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Vrijdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00

Contactgegevens

Noorderhoofdstraat 24
1561 AV, Krommenie

Tel: 075 - 6281406
Email: info@dierenartsenpraktijkkrommenie.nl

telefonisch bereikbaar:
Ma t/m wo:
8.30-12.00 en 13.30-18.00
do:
8.30-12.00 en 13.30-18.00
vrij:
8.30-12.00 en 13.30-17.45

Wij werken uitsluitend op afspraak

 

 

Spoed

Voor spoed buiten openingstijden klik hier 

Gewijzigde openingstijden
Door omstandigheden komende woensdagen tot 18u

 

 

 

Column

Dagboek van een Rode Kater

De Dikke Dame

De Dikke Dame was echt heel dik 1), zij waggelde door de buurt op zoek naar eten en verder sliep ze alleen maar. Maar toen ik haar laatst tegenkwam klaagde ze dat ze niet meer zo’n honger had maar wel vreselijke dorst2), ze kon de hele dag wel drinken. Toen ik eens goed naar haar keek was ze ook dunner dan eerst, heel gek. Toen ik haar de volgende dag weer tegenkwam vertelde ze dat ze bij de dierenarts was geweest en ze moest een paar dagen daar gaan logeren, want ze had suikerziekte. Dat is toch gek want hoewel ze dol op eten is heb ik haar nog nooit koekjes of snoepjes zien eten.

Ik was best bezorgd want De Dikke Dame is heel lief dus ik hoopte maar dat het goed ging daar bij die dierenarts. Tot mijn grote opluchting zag ik haar een poosje later weer rondlopen, ze was heel vrolijk en voelde zich weer normaal en ze had ook niet meer zo’n dorst. De dagen bij de dierenarts waren ook best goed gegaan, ze had heel veel geknuffeld en werd verwent met lekker eten, het enige nadeel was dat ze ook steeds prikjes kreeg, maar ja daarna kreeg ze ook weer een aai. Nu moest ze elke dag 2 keer een prikje, daarvoor hoefde ze gelukkig niet meer naar de dierenarts want dat kon haar mens zelf doen. Het voordeel van die prikjes was dat ze niet meer zo’n dorst had.

1) Ook bij dieren is overgewicht niet gezond. Het kan niet alleen suikerziekte veroorzaken, maar ook hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld problemen met de gewrichten. Kijk goed naar uw dier en voel of u nog de ribben kunt voelen (ze moeten natuurlijk niet uitsteken, dan is het dier te mager). Als u twijfelt over het gewicht van uw dier kunt u altijd om advies vragen bij de dierenarts.

2) Als een dier meer dan normaal drinkt kan er wat aan de hand zijn met zijn gezondheid. Veel drinken kan een symptoom zijn van o.a. suikerziekte of slijtage van de nieren. De dierenarts kan onderzoeken wat de oorzaak is van het vele drinken door middel van een bloedonderzoek. Het is daarom zeker aan te raden die dierenarts te raadplegen als uw dier erg veel drinkt!

Tanden poetsen?

Er zijn veel dingen die ik als echte kat heel erg fijn vindt, zoals uren lang voor de kachel liggen, heel veel eten en kattensnoepjes krijgen, een hondenbrokje op zijn tijd (gepikt van mijn grote vriend Puck), mijn territorium bewaken en dan af en toe eens lekker te keer gaan tegen de buurtkatten, heerlijk geknuffeld worden door mijn mens, noem maar op. Maar er zijn ook dingen die je als kat gewoon niet moet toe laten zoals nagels knippen en tandenpoetsen1). Ja u hoort het goed tándenpoetsen! Mijn mens had bedacht dat dát een goed idee was, nou dat heeft ze geweten, ik mag dan wel lief lijken maar eigenlijk ben ik een tijger!

Puck is een sufferd, die laat dat wel toe, hij zegt altijd dat ie heel stoer is en eigenlijk een wolf maar dat is niet waar, het is gewoon een watje. Als mijn mens aankomt met de gevreesde tandenborstel gaat hij heel braaf zitten, hij kijkt dan wel een beetje sip maar hij doet niks! Soms begrijp ik niks van honden…

1)Tandverzorging is ook bij dieren heel belangrijk. Bij honden is het vaak mogelijk om tanden te poetsen, bij katten lukt dit meestal niet. Het is belangrijk dat een hond van pup af aan leert dat het normaal is om aan zijn bek te komen zo zal hij het ook niet raar vinden als u zijn tanden gaat poetsen. Er zijn speciale tandpasta’s en tandenborstels verkrijgbaar, gewone tandpasta is minder geschikt voor dieren. Er zijn ook veel producten op de markt die helpen het gebit te verzorgen, zoals kauwstaven en speciale voeders en snoepjes.

Naast tandenpoetsen is het verstandig het gebit van uw dieren regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Veel tandsteen kan net als bij mensen zorgen voor tandvleesontsteking en gaatjes. Als er veel tandsteen wordt geconstateerd of een gaatje dan is een gebitsbehandeling nodig. Hiervoor moet het dier onder narcose, de tanden en kiezen worden schoongemaakt en soms moet er wat getrokken worden.

Bang!?

Zoals u weet ben ik een hele stoere rode kater. Mijn vriend Puck is een hele stoere grote zwarte hond, tenminste meestal… Er zijn momenten dat hij niet zo stoer is. Als de gekleurde flitsen en knallen1) komen is hij een watje! Terwijl ik geniet van het uitzicht zit hij bibberend onder de tafel, er valt geen zinnig woord meer met hem te wisselen en spelen wil hij al helemaal niet meer, zelf zijn bak eten kan ik helemaal leegeten zonder protest. Dat is toch niet goed. Vorig jaar had mijn mens daar wat op verzonnen. Ze had een ding in het stopcontact gedaan dat een geurtje af zou geven, nou ik rook dus helemaal niks, maar Puck lag genietend op zijn plek, de knallen en flitsen konden hem niks schelen, en toen hij eten kreeg mocht ik er niet eens een brokje van… Ik hoop maar dat mijn mens dat dit jaar dus niet meer doet want ik vind Puck best lief maar die brokken lust ik maar wat graag!

1) De feestmaand is nog maar net begonnen en misschien bent u nog niet met de jaarwisseling bezig, maar toch is nu het moment om even stil te staan bij Oudjaarsavond. Sommige dieren zijn helemaal niet bang voor vuurwerk, dan is het enkel zaak om te zorgen dat zij er niet op een gevaarlijke manier mee in aanraking komen, dus houdt uw dieren binnen en honden aangelijnd als u ze uitlaat. Voor de angstige dieren is het een ander verhaal. Er zijn een aantal middelen bij ons te verkrijgen die het voor angstige dieren een stuk aangenamer kunnen maken.

  • Stekkers voor in het stopcontact die een feromoon (geurhormoon) verspreiden. Deze stof zorgt ervoor dat uw hond of kat zich op zijn gemak voelt. Voor honden is dit ook als halsband te verkrijgen. Het is belangrijk dat u op tijd hiermee begint zodat het zijn volle werking heeft bereikt als het vuurwerk losbarst. Het voordeel van deze methode is dat het dier al de hele maand profijt van heeft aangezien deze hele periode toch al veel knallen te horen zijn.
  • De vuurwerk-CD. Hiermee kunt u uw dier op geleidelijke manier laten wennen aan harde geluiden en knallen.
  • Een speciaal dieet verkrijgbaar het Calm-Diet. Hierin zit een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat nerveuze dieren rustiger worden. Hiermee dient u ook een  aantal weken van te voren te beginnen. Dit dieet kunt u bij ons bestellen.
  • Capsules met daarin een voedingssupplement dat dezelfde werking heeft als het hierboven genoemde dieetvoer.
  • Als laatste redmiddel zijn er kalmerende medicijnen voor op de avond zelf te verkrijgen, deze hebben niet de voorkeur aangezien ze alleen op de avond zelf gegeven mogen worden en de uitwerking ervan niet altijd even voorspelbaar is. Aangezien de werking bij katten zelfs averechts kan zijn geven wij deze medicijnen alleen mee voor honden.

Besje met pootjes

Mijn grote vriend heet Puck. Een paar keer per dag gaat mijn mens met hem lopen. Als ik het in de gaten heb dan loop ik gezellig mee. Tenminste, mijn mens en ik vinden dat reuze gezellig, alleen Puck vind het niet leuk denk ik. Als ik op hem spring of voor hem uit  ren dan kijkt hij niet op of om… Als we thuiskomen krijgt hij altijd brokjes, dan pik ik er ook weleens eentje, dan kijkt hij ook niet blij… Maar ja, het is dan ook geen kat maar een hond, tenminste dat zeggen ze, volgens mij is het een plant. Want heel soms valt er een besje van hem af. Een besje met pootjes! Mijn mens vindt dat heel vies, vooral als ze erop stapt. Dan roept ze: ”getver een teek!”1) Ik denk dat dat besje zo heet. Bij mij heeft ze ook weleens een dingetje weggehaald toen zei ze ook dat het een teek was, dus misschien ben ik ook wel een plant en was mijn besje nog niet rijp.

1)    Teken zijn parasieten die zich vastbijten in de huid, ze kunnen verwijderd worden met een tekentang. Het is belangrijk dat er geen alcohol of andere dingen op de teek gedaan worden, deze kan daar namelijk van braken en als dat gebeurt kan hij bepaalde ziektes overbrengen, zoals ziekte van Lyme. Het is ook belangrijk om de teek binnen 24 uur te verwijderen, om ziektes te voorkomen, dan is de teek meestal nog niet zo groot als een besje. Noteer wanneer u een teek verwijderd heeft in de agenda, en mocht uw dier ziekte verschijnselen krijgen, vermeld dan even aan de dierenarts dat het dier een teek heeft gehad en wanneer.

Bij de dierenarts zijn middelen tegen teken verkrijgbaar.

Kriebels

Soms als je lekker in het zonnetje zit te soezen krijg je opeens de kriebels1, dat is altijd heel vervelend want dan moet je weer bewegen om even te krabben of te bijten, en dat is nou juist niet de bedoeling. Een echte kat probeert namelijk zo min mogelijk te doen, vooral op een mooie zonnige dag! Maar erger nog is dat mijn mens dan aankomt met zo’n kammetje waarmee ze door mijn haren gaat, dat is wel even leuk maar zij wil dat altijd veel te lang doen. Daarna krijg ik een snoepje en terwijl ik niets vermoedend mijn snoepjes opeet doet ze iets nats in mijn nek. Nou dat is echt ontzettend vervelend, het stinkt zo erg dat ik helemaal met dichtgeknepen ogen moet zitten en daarbij smaken de snoepjes niet meer lekker. Gelukkig is het gauw over die geur. Het wonderlijke is wel dat daarna die kriebels weg zijn! Dus ik kan weer ongestoord liggen luieren, zo’n 23 uur per dag, dat is toch wel een goed leven!

1)  Vlooien kunnen erg lastig zijn voor een dier, ze geven veel jeuk en kunnen zelfs een allergische reactie veroorzaken. Het is verstandig uw dier regelmatig tegen vlooien te behandelen met een goed vlooienmiddel om te voorkomen dat uw dier vlooien krijgt. Dit is ook goed om een vlooienplaag in huis te voorkomen. Tevens zijn vlooien gastheer voor lintworm. Het dier vangt de vlooien uit zijn vacht en wordt op die manier besmet. Het is dan ook belangrijk als u veel vlooien heeft gezien bij de uw dier, het ook te behandelen tegen wormen.

n.b. vlooien zijn er niet alleen in de zomer, juist in de herfst en winter worden er nog vaak vlooienplagen en allergieën geconstateerd. De huizen zijn tegenwoordig zo goed verwarmd dat de vlooien binnen ook in de winter goed gedijen. Het is daarom aan te raden om het hele jaar door vlooien te bestrijden.

Plaskat

Vorige week liep ik mijn dagelijkse rondje door de buurt toen ik in de tuin op de hoek de Zwart-Witte zag liggen. Meestal negeren we elkaar, maar hij lag er zo zielig bij dat ik maar eens ging vragen wat er was. Hij kreunde een beetje en zei dat hij niet kon plassen1. Dat leek me helemaal niet fijn want soms als het erg hard regent houd ik het ook wel eens op. Mijn mensen hebben dan wel zo’n bak met korreltjes erin staan waar we op mogen plassen, maar dat is natuurlijk lang niet zo fijn als in de buitenlucht!

Toen ik een paar uur later nog eens langsliep was hij verdwenen, dus ik dacht dat hij lekker naar zijn mens was gegaan. Maar de volgende dagen zag ik hem steeds niet. Toen eindelijk na 5 dagen zag ik hem weer en ik vroeg hem hoe het ging. Hij vertelde dat hij een paar dagen bij de dierenarts was geweest. Hij was zo ziek geworden doordat hij niet kon plassen, dat ze hem daar moesten helpen2 (ik moet er niet aan denken hoe… brrr). Maar na een heleboel prikjes en pillen mocht hij weer naar huis. Hij kreeg ook nog ander voer3 vertelde hij, maar dat smaakt heerlijk dus dat was geen probleem. Hij vond het wel een beetje raar dat ze hem bij de dierenarts een Plaskat noemden terwijl hij juist niet kon plassen, misschien is Niet-Plaskat een betere benaming?

1) Als een kater niet kan plassen kan dit levensbedreigend zijn. Het is dan ook raadzaam om, zodra u vermoedt dat uw kat niet of moeilijk kan plassen, de dierenarts te bellen. Soms zal het om een gewone blaasontsteking gaan en is de blaas leeg maar als de urineweg geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld blaasgruis dan is behandeling noodzakelijk.

2) Indien de urineweg verstopt zit moet er een katheter ingebracht worden, dit gebeurd met een lichte sedatie. Vaak moet de kat dan een paar dagen worden opgenomen.

3) Katten met blaasgruis krijgen een speciaal dieetvoer  voorgeschreven, dit voorkomt dat het blaasgruis zich kan vormen. Naast dit voer mag de kat niets anders krijgen. Het is te krijgen als brokjes en in zacht voer in diverse smaken.

De Grijze

Het is een drukke tijd in onze buurt. Overal hoor ik woeste geluiden en het is dan ook heel spannend om naar buiten te gaan… Voor je het weet sta je oog in oog met de grote kater1 uit de buurt, de Grijze noem ik hem. Hij heeft een gescheurd oor, hij hinkt een beetje en stikt van de vlooien. Als hij tegen onze deur plast ruikt ons hele huis ernaar, dan worden mijn moeder en ik een beetje zenuwachtig. Maar erger is het als je niets vermoedend aan het rondstruinen bent in de buurt en hij opeens voor je staat. Dan begint hij te brullen als een sirene en mept en bijt2 er op los.

Nou ben ik natuurlijk een hele stoere je-weet-wel kater maar tegen zoveel geweld kan ik niet op. Laatst had hij me te pakken genomen, nou dat heb ik geweten! Ik was er doodziek van. Ik had koorts en ben met een hele zere schouder tegen mijn mens aangekropen. Zij vond het nodig, terwijl ik al zo zielig was, om me mee te nemen naar de dierenarts. Die ging ook nog eens in mijn poot knijpen… Daarna kreeg ik een prik en ik moest elke dag een pil. Het was natuurlijk heel vervelend, maar ik moet zeggen dat ik me daarna toch wel weer beter voelde. En ik werd natuurlijk heel erg verwend!

1) Ongecastreerde katers kunnen voor veel overlast zorgen in de buurt. Zij plaatsen overal geurvlaggen door urine te sproeien, de urine stinkt veel erger dan van een gecastreerde kater. Verder zijn het ook vechtersbazen waardoor de andere katten in de buurt het soms moeilijk hebben. Ook is er een groter gevaar dat de kater een ongeluk krijgt, hij zal veel verder van huis gaan om een vrouwtje te vinden dat krols is en loopt daardoor een groter risico!

2) Een bijtwond van een kat kan gevaarlijk zijn. Het is meestal een heel klein wondje dat soms niet eens ontdekt wordt, dit gaat heel snel dicht en sluit dan allerlei bacteriën in die zich dan gaan vermenigvuldigen en een heftige ontsteking veroorzaken. De kat kan koorts krijgen en sloom zijn, en op de bijtplek kan een dikke bult, een abces, ontstaan. In het ergste geval kan er zelf bloedvergiftiging optreden. Het is altijd raadzaam om met een bijtwond naar de dierenarts te gaan. Indien u zelf gebeten wordt door een kat raadpleeg dan uw huisarts!

Even voorstellen…

Mijn Naam is Noodles , dat hebben mijn mensen bedacht, ik begrijp ook niet waarom het niet een gewone naam kon zijn, maar ja, ik moet het er maar mee doen. Mijn moeder heet Sushi (ook al zoiets…) en is een heel bijzondere poes. Ze is niet bijzonder lief voor mij, maar dat is juist leuk omdat ik haar dan lekker kan plagen. Ze is bijzonder omdat ze twee jaar geleden mij heeft gekregen. Dat is eigenlijk heel normaal maar dit was geen gewone bevalling.

Op 20 april werd mijn zusje geboren, gewoon thuis bij mijn mensen. En daarna… gebeurde er niets. De volgende dag waggelde ze nog rond met een dikke buik en de dag daarna nog steeds. Mijn mensen maakten zich zorgen, want de bevalling leek gestopt te zijn. Ik vond het niet zo erg, want ik zat lekker warm in mama’s buik. Uiteindelijk hebben ze samen met de dierenarts besloten een keizersnedete doen en zo ben ik op de wereld gekomen samen met mijn andere zus en broertjes.  Toen kon de pret beginnen, we mochten de hele dag lekker tegen mama aanliggen en zoveel melk2 drinken als we wilden. Toen was mama nog heel lief en geduldig. Ze waste ons de hele dag en ik zorgde altijd dat ik vooraan lag zodat ik heerlijk tussen haar voorpoten kon slapen. Nou dat is nu wel anders, ik mag nooit meer tegen haar aanliggen en soms geeft ze me gewoon een mep3! Eigenlijk begrijp ik ook niet waarom mijn mensen mijn broertje niet gehouden hebben, daar kon je echt lol mee trappen. Maar ja, wat kan je verwachten als ze al zulke namen verzinnen…

1)  Een keizersnede is bijna nooit nodig gelukkig. De kittens worden operatief verwijderd uit de baarmoeder. Er kan besloten worden om de poes meteen te steriliseren, maar dit is niet noodzakelijk. Na de operatie moeten de poes en kittens nog even bijkomen maar al gauw zullen de kittens bij de moeder gaan drinken.

2)  Het is handig de kittens na de bevalling te wegen en dit dagelijks te herhalen om te zien of ze goed aankomen. Mocht dit niet het geval zijn dat kunnen ze bijgevoed worden met speciale kittenmelk. Doe dit niet te snel, de meeste moederpoezen hebben voldoende melk en er gaat niets boven de melk van de moederpoes.

3)  In de natuur blijven de kittens meestal niet  bij de moeder, het is dan ook niet vreemd als een moeder haar volwassen kitten op afstand  houdt.