Fret – Dierenartspraktijk Krommenie – Krommenie

Dierenartspraktijk Krommenie

Header afbeelding

Openingstijden

Maandag: 08:00 tot- 12:00
13:00 tot- 19:00
Dinsdag: 08:00 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Woensdag: 08:00 tot- 12:00
13:00 tot- 19:00
Donderdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00
Vrijdag: 08:30 tot- 12:00
13:00 tot- 18:00

Contactgegevens

Noorderhoofdstraat 24
1561 AV, Krommenie

Tel: 075 - 6281406
Email: info@dierenartsenpraktijkkrommenie.nl

telefonisch bereikbaar:
Ma t/m wo:
8.00-12.00 en 13.30-18.00
do:
8.30-12.00 en 13.30-18.00
vrij:
8.30-12.00 en 13.30-17.45

Wij werken uitsluitend op afspraak

 

 

Spoed

Voor spoed buiten openingstijden klik hier 

Gewijzigde tijden:
3/10. vanaf 8.30u tot 18u

 

 

 

 

Fret

Waarom en wanneer moet ik mijn fret laten vaccineren?
Moet ik mijn fret ontwormen?
Wanneer kan ik mijn fret laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?
Mag ik mijn fret meenemen naar het buitenland?

 

 

 

 

Waarom en wanneer moet ik mijn fret laten vaccineren?

Fretten zijn heel erg gevoelig voor het hondenziekte virus, zelfs nog gevoeliger dan honden, en een infectie is altijd dodelijk. Pups kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden tegen hondenziekte. De volgende enting vindt op de leeftijd van 14 weken plaats. Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald.
Recente inzichten laten zien dat het niet nodig is uw fret te beschermen tegen de ziekte van Weil, omdat fretten niet gevoelig zijn voor deze ziekte. Het kan echter ook geen kwaad om het wel te doen.

Als u met uw fret naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw fret gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw fret moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van tevoren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Moet ik mijn fret ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij fretten voor. Als uw fret diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting onderzocht. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn fret laten castreren of ‘steriliseren’?

Het vruchtbaarheidsseizoen van mannelijke fretten is ongeveer van december tot juli. Uw fret kan vanaf de leeftijd van 7 maanden gecastreerd worden. De castratie zal het territoriumgedrag doen verminderen en uw fret zal minder agressief worden. Vrouwelijke fretten zullen ongeveer in de eerste maand maart volgend op het jaar waarin ze geboren zijn, loops worden. Gemiddeld zijn zij vruchtbaar van maart tot augustus, afhankelijk van de daglichtlengte. Als een vrouwtje loops is en niet gedekt wordt, blijft ze loops. Deze persisterende loopsheid kan resulteren in beenmergdepressie. Daarom is het verstandig uw fret te laten castreren zodra (en in ieder geval niet langer dan een maand wachten!) zij loops is. Ook kan het eventueel vanaf 7 maanden leeftijd voor de loopsheid.

Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw fret met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Het is verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Mag ik mijn fret meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden: Uw fret moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.

  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie, verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw fret inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Links: ambassade.pagina.nl

patiënt van de maand april 2005: Bowie (Leishmania)

Bron : www.dierenkliniekoudenoord.nl